План за действие: Как да обзаведете красива и функционална спалня

Преди да се насочите към обзавеждането, трябва да съобразите помещението, бюджета си и да си отговорите на няколко важни въпроса

Едно от най-важните помещения в жилището несъмнено е спалнята. Дори да решим да спестим от интериора на останалите стаи, не бива да правим компромис със зоната, където релаксираме след края на работния ден. Може да се придържаме към стандартните решения, защото така ще си осигурим комфорт и същевременно няма да инвестираме напразно излишни средства.   

Като за начало трябва да съобразим големината на помещението, да уточним бюджета, с който разполагаме и как ще го разпределим, както и да си отговорим на няколко важни въпроса. 

Списък с избраните мебели за спалня

Дизайнерите препоръчват да се насочим към основния минимум като мебели в спалнята, а след това да помислим какво допълнително би могло да намери място в нея. 

Повечето от нас купуват завършени имоти, което означава, че се движим в определени рамки. Спалните помещения рядко са по-големи от 15-20 квадрата. Това пространство обаче е идеално да побере двойно голямо легло с нощни шкафчета към него, гардероб, скрин и/или огледало с тоалетка. 

Ако си изготвите план и списък с мебелите, ще ви бъде много лесно да предвидите участъците, в които може да ги сложите впоследствие. Така ще сте наясно имате ли площ за бюро със стол например, ако има необходимост от такова, или опция с дъска за гладене на дрехите, като не пропускате да си освободите периметър за преминаване и отваряне на вратите.

Избор на леглото за спалня

Важни при избора на легло са няколко ключови момента. На първо място отново е големината на стаята. Така ще определите размера, дали то да бъде единично, персон и половина или двойно. На второ място въпросът зависи дали то ще се ползва от семейство или самостоятелно. 

Пред вас съществуват различни варианти – обикновени спални легла на дървени или метални крака, такива с повдигащ механизъм, които позволяват събирането на багаж, или с чекмеджета, също побиращи достатъчно вещи. 

Е, има и по-ексцентрични модели за хората, които не се задоволяват с типичната визия на спалнята. Сред тях са легла с балдахин, кръгли спални, спални на колелца и т.н.   

Има възможност да се спрете и на ракла в близост до главите ви, където ще си осигурите още място за дрехите, книги или други лични принадлежности. Този подход обаче не се нрави на всеки, защото са против над и около спалнята им да има мебели. 

С или без нощни шкафчета

Потребността от нощно шкафче е индивидуална, но пък е винаги от полза да има къде да поставим чаша с вода, книга, осветление или ваза с цветя. Това може да се случи и при разполагане на рафт, ако не предвиждате съхранение на вещи в чекмеджетата. Може да разчитате само на полица, където да държите телефон, часовник, очила и т.н.   

Гардеробът – един от главните герои в спалнята

Ако леглото е сърцето на спалнята, защото там давате пълноценна почивка на тялото си, гардеробът е дясната му ръка. Нуждата от него е повече от обяснима, но някои собственици на апартаменти предпочитат да използват други помещения за целта, по-често коридора. В спалнята обаче винаги е желателно да имаме поне един малък, двукрилен гардероб, за да съхраняваме в него основните си дрехи, бельо или кърпи.

Гардероби има и по-големи – три- или четирикрилни, които ще ви предоставят отличен обем за прибиране на облеклата. Може да се спрете на обикновени гардероби с панти, такива със сгъващи врати или с плъзгащи механизми. 

Съвременните производители на мебели внедриха и по-гъвкави решения с падащи поставки за закачалки, изтеглящи се лостове, механизми за вратовръзки, шалове, чанти и други екстри.     

Цвят и материал на мебелите 

Бюджетен и практичен вариант е мебелите в спалнята да са от ПДЧ. МДФ-ът предоставя още по-хубава визия, а масивът е непреходен във времето, стига да сте привърженици на вечната класика. За неповторим стил може да се ориентирате и към мебелите от желязо. 

Запознайте се с това, което се предлага на пазара, отсейте продуктите според вкуса и заложеното в плана си, а накрая действайте, за да превърнете мечтата си в реалност!

Осветлението

В спалнята няма правило осветлението да бъде доминиращо, но то трябва да присъства задължително. По-удачно е да бъде деликатно и меко. 

Ако все пак държите да ви е максимално светло, предвидете дискретни малки лампи, приглушаване на основните източници, за да ги редувате според конкретните моменти. 

Обсъдете с останалите членове на семейството дали ще поставите полилей с няколко крушки или нещо по-компактно, което не фокусира вниманието върху себе си. Може би държите на творчески акцент в стаята? Това също е възможно и може да дадете воля на своята креативност.

Изберете най-подходящия комплект за вашата спалня от Монема.
КоментарПрепоръчани продукти

Спален Комплект СИТИ 7034
Спален Комплект СИТИ 7034-foto2
ТОП

Спален Комплект СИТИ 7034

1 441,00 лв.


СИТИ 7034 е ексцентричен спален комплект в цветовете бяло гладко, МДФ в бяло гланц и тапицерия в син..

Спален комплект МОДЕНА - дъб бланко / лате
ТОП

Спален комплект МОДЕНА - дъб бланко / лате...

1 299,00 лв.


Комплект за обзавеждане на спалня МОДЕНА в цветове Дъб Бланко и Лате е ново предложение от мебели МО..

Спален комплект Аполо 2- Бял гланц
ТОП

Спален комплект Аполо 2- Бял гланц...

691,00 лв.


Спален комплект Аполо 2 е идеалното решение за Вашата спалня. Практичен и на изключително изгодна це..

Спален комплект СИТИ 7022
Спален комплект СИТИ 7022-foto2
Спален комплект СИТИ 7022-foto3
Спален комплект СИТИ 7022-foto4
Спален комплект СИТИ 7022-foto5
ТОП

Спален комплект СИТИ 7022

831,00 лв.


Спален комплект Сити 7022 с RGB LED осветление и повдигащ механизъм е перфектното съчетание на съвре..

markerВиж на картата